wielomiany
malami: wykonaj dzielenie z reszta (3x2−2x+1):(x+2)
i wynik mi wychodzi 3x+4 reszta7.
a powinno wyjsc 3x−8 reszta 17
11 mar 22:55
Vizer: (3x2−2x+1):(x+2) = 3x−8
−3x2−6x
−−−−−−−−−−−−−
====−8x+1
+8x+16
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
===17
11 mar 22:59
malami: a czemu tam jest −3x2 −6x ?
11 mar 23:01
Mila: 3x−8
3x2−2x+1 :x+2
−3x2−6x
−8x+1
8x+16
17
Zapominasz ,ze po wymnożeniu np 3x*2=6x ale odejmujemy to i znak − musi być.
2
35 :12 2*12=24 ale odejmujemy czyli pisze −24
−24
11 mar 23:02
Vizer: jak dzielisz wielomainy i gdy wyszlo ci to 3x. 3x mnożysz prez x i to co ci wyszlo zmieniasz
znak na przeiwny. Potem mnozysz 3x przez 2 i analogicznie to samo
11 mar 23:03
malami: juz rozumiem, dzieki wielkie!
11 mar 23:04
Gustlik: Najszybciej schematem Hornera:
3 −2 1
−2 3 −8 17
Wynik: 3x−8, reszta = 17
12 mar 00:58