graniastosłupy,ostr
sssss:
Proszę o rozwiązanie chociaż 1 zadania!
1.Podstawą graniastosłupa prostego jest romb , którego bok ma długość 5pierwiastek3 cm.
Wiedząc , że graniastosłup ma wysokość 8 cm , a dłuższa przekątna graniastosłupa ma 17 cm ,
oblicz:
a) miarę kąta ostrego rombu
b) długość krótszej przekątnej tego graniastosłupa
2. Oblicz miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego do
płaszczyzny podstawy jeśli
a) wysokość ostrosłupa jest trzy razy krótsza od krawędzi podstawy
b) wysokość ostrosłupa jest równa krawędzi podstawy
3. Wysokość prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego 5pierwiastek3 cm a między przeciwległymi
krawędziami bocznymi ma 60 stopni. Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi ostrosłupa
Proszę o rozwiązanie chociaż 1 zadania!
11 mar 22:44
dero2005:

a = 5
√3
liczysz przekątną d z pitagorasa
d
2 + 8
2 = 17
2
d = 15
liczysz przek f
(
f2)
2 + (
d2)
2 = a
2
liczysz sin α z pola
P =
12d*f = a
2*sin α
liczysz mniejszą przekątną graniastosłupa (x) z Pitagorasa
f
2 + 8
2 = x
2
12 mar 08:38