trygonometria, rownania
tomq: rozwiąż równanie (trygonometria). Proszę o pomoc
| | 1 | |
1. tg2xcosx+4cos3x=ctgxsinx+ |
| |
| | cosx | |
| sin2x | | 1 | |
| cosx+4cos3x=cosx+ |
| |
| cos2x | | cosx | |
| 1−cos2x | | 1+cos2x | |
| +4cos3x= |
| |
| cosx | | cosx | |
| 1−cos2x−(1+cos2x) | |
| +4cos3x=0 |
| cosx | |
−2cosx+4cos
3=0
−2cosx(1−2cos
2)=0
cosx=0 v −2cos
2=−1
Dobrze myślę?
11 mar 22:21
Noah: ta
11 mar 22:38
tomq: tylko jak później uwzględnić 2 warunki?
11 mar 22:42
Vizer: dzielisz przez −2 i masz
i liczysz i nie zapomnij o zalozeniach na poczatku zadania
11 mar 22:47