Równanie okręgu
Antek: Wykaż, że jeśli liczby a,b są różne, to równanie x2 + y2 + ax + by + 0,5ab = 0 jest równaniem
okręgu. Podaj długość promienia tego okręgu.
11 mar 22:01
Mila: napisz wzór na równanie okręgu o srodku w punkcie S(a,b)
11 mar 22:04
Gustlik: Skorzystaj z wyprowadzonych przeze mnie wzorow:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 .
Wskazówka: oblicz promień r=
√a2+b2−C − wykaż, że a
2+b
2−C>0, bo tylko wtedy równanie
ogólne przedstawia okrąg (uwaga: a i b w "moich" wzorach to współrzędne środka okręgu, a nie
współczynniki równania, ogólnego, Twoje a i b to "moje" A i B).
12 mar 00:34
jbnmb: ≠
27 kwi 19:36
r3: x2 + y2 + ax + by + 0,5ab = 0
(x+a/2)2−a2/4+(x+b/2)2−b2/4+0,5ab= 0
(x+a/2)2+(x+b/2)2−(a2/4−0,5ab+b2/4)=0
(x+a/2)2+(x+b/2)2−(a/2−b/2)2=0
(x+a/2)2+(x+b/2)2=(1/2(a−b))2
By to był okrąg, to promień musiałby być większy od zera, i tak jest, bo liczby a i b są różne,
więc ich różnica jest różna od zera, po podniesieniu do kwadratu wyrażenie z prawej strony
jest większe od zera.
r=√(1/2(a−b))2
r=1/2|a−b|
6 maj 15:49