pewnie łatwe ale mi nie wychodzi
Evvel: liczba 2/3 jest pierwiastkiem wielomianu w(x) = mx3 +4x2 − 7x + n dla pewnych liczb
pierwszych m in . wyznacz liczby m i n.
11 mar 22:00
Vizer: wykorzystaj tw. o wymiernych pierwiastkach wielomianu.
11 mar 22:04
Noah: to nic nie da..
ale odp m=3 n=2
11 mar 22:08
Evvel: ale jeżeli możeci mi wytłumaczyc o co chodzi bo jakaś luke mam w pamięci
11 mar 22:15
Noah: a jaki jest wynik?
11 mar 22:16
Jack:
da... nic więcej nawet poza to twierdzenie nie potrzeba. Wystarczy zauważyć, że 2 i 3 to liczby
pierwsze i względnie pierwsze... i wykorzystać twierdzenie.
11 mar 22:16
Evvel: ok ale musze to jakoś zapisać sama odp mi nie wystarczy
11 mar 22:18
Vizer: mowilem ze da bo to twierdzenie mowi, ze gdy pierwiatek jest w postaci ulamka zwyklego
nieskracalnego to licznik jest dzielnikiem wyrazu wolnego a mianownik dzielnikiem
wspolczynnika przy najwiekszym stopniu wileomianu i okazuje sie pozniej ze jedyne liczby
spelniajace warunki zadania to 2 i 3
11 mar 22:19
Jack:
skoro m i n są liczbami pierwszymi, a z powyższego twierdzenia wiadomo, że pierwiastki są
| | Dz(n) | | 1 | | n | |
postaci ± |
| , czyli mogą być takiej postaci: ± |
| , ± |
| , ±1, ±n oraz |
| | Dz(m) | | m | | m | |
| | 2 | | n | | 2 | |
pierwiastkiem jest |
| , to z tego wynika, że |
| = |
| czyli n=2, m=3. |
| | 3 | | m | | 3 | |
11 mar 22:22
Evvel: kurczę dzięki

zawsze mam takie luki a później się smieje z tego
11 mar 22:25