Podobieństwa
mm:

POMOCY

Czy trójkąty są podobne?
11 mar 21:48
Edi : żeby stwierdzić czy są podobne, musimy znać coś więcej, np. kąt..
11 mar 21:49
mm: no właśnie nie ma kątów...
My to jakoś układaliśmy na proporcje.. nie bardzo wiem jak to się robi.
11 mar 21:53
Vizer: sprawdzasz czy odpowiednie pary bokow sa do siebie proporcjonalne
11 mar 21:54
mm: Czyli ?
11 mar 21:55
Bogdan:
Jeśli
| długość najkrótszego boku trójkąta I | |
| = |
| długość najkrótszego boku trójkąta II | |
| | długość średniego boku trójkąta I | |
= |
| = |
| | długość średniego boku trójkąta II | |
| | długość najdłuższego boku trójkąta I | |
= |
| |
| | długość najdłuższego boku trójkąta II | |
to trójkąty są podobne
11 mar 21:55
Vizer: dopkladnie tak jak na gorze napisal kolega tylko chcialem zebys pomyslal
11 mar 21:56
mm: 14:12:13 = 24:23:22
11 mar 21:56
mm: 12 13 14
−−− = −−−− = −−−
22 23 24
tak?
11 mar 21:59
Vizer: tak
11 mar 22:00
mm: to nie jest podobny.
11 mar 22:02
mm: dziękuję Bogdanie
11 mar 22:06