−−−> pomoże ci to tutaj jest bardzo podobne −−−> https://matematykaszkolna.pl/strona/2631.html
czerwona kreska dla samochodu i zielona dla rowerzysty.
szukane jest "v"
s=v*t <−−− wzór na droge
160 = vt
160 = (v−50)(t + 313) <−−−− przejechali taką samą drogę tylko mieli inne dane prędkości i
czasu.
160 = (v−50)(t + 313) = vt + 313v − 50t − 5003 = 3vt + 10v − 150t − 500 = 160
z pierwszego wyznaczamy "t"
160 = vt
t = 160v i podkładamy
3vt − 10v − 150t + 500 = 160
3v160v + 10v − 150160v − 500 = 160
480vv + 10v − 24000v − 500 = 160 ///* v
480v + 10v2 − 24000 − 500v − 160v = 0
10v2 − 180v − 24000 = 0
v2 − 18v − 2400 = 0
Δ = 324 + 9600 = 9924
nie wyjdzie
| 10 | ||
(x−50)(y+ | )=160 | |
| 3 |
| 10 | 500 | ||
x−50y− | =0 | ||
| 3 | 3 |
| −25−55 | 2 | |||
y1= | =−4 | nie bierzemy pod uwage y2=2 | ||
| 15 | 3 |
| km | ||
czas samochodu 2h predkosc samochodu 80 | ||
| h |
| km | ||
czas rowerzysty 5h 20min predkosc rowerzysty 30 | ||
| h |