planimetria
zosia: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoboczny o krawędzi 6 cm. Wysokość
graniastosłupa jest równa 2 cm. narysuj siatkę graniastosłupa. Oblicz objętość, pole
powierzchni i długość przekątnej ściany bocznej.
pomocy
11 mar 21:26
terminex: pomagam, tylko siatkę sama narysujesz
11 mar 21:29
terminex:

Dane:
a= 6cm
h= 2cm
Szukane
V=?
P
c=?
d
ś=?
Obliczamy objętość
V=P
p*H
V= 18
√3 cm
3
Obliczamy pole całkowite
P
c=2P
p+P
b
P
c=18
√3 cm
2+36 cm
2
P
c=18(
√3+2) cm
2
z twierdzenia Pitagorasa
(d
ś)
2=6
2+2
2
(d
ś)
2=36+4
(d
ś)
2=40
d
ś=
√40⇔
√4*10
d
ś=2
√10 cm
11 mar 21:47