a2
Co tu jest źle?: Jest zadanie:
Oblicz, korzystając z zamiany energii kinetycznej na pracę, drogę, jaką przebędzie łyżwiarz do
chwili zatrzymania się, jeżeli jego szybkość początkowa v0= 10 m/s, a współczynnik tarcia
f=0,04
Rozwiązanie:
0,04=T/10m
T=0,4m
W=T*s
100m=0,4m*s
s=250m
Mam pytanie co jest źle w tym rozwiązaniu?Czy jest dobrze?
11 mar 21:16
Co tu jest źle?: ....
11 mar 21:23
Co tu jest źle?: .
11 mar 21:28
Co tu jest źle?: w odpowiedziach wychodzi 127.6m
11 mar 21:33
AC: Co to jest T?
11 mar 21:36
romanooo: energia kinetyczna jest równa pracy jaką wykona siła tarcia hamując kolesia
11 mar 21:37
romanooo: | | mV2 | | V2 | |
czyli |
| = f g m s z tego masz s = |
| |
| | 2 | | 2fg | |
11 mar 21:38
romanooo: rozumiesz
11 mar 21:39
Co tu jest źle?: to jak to policzyć? v2=20 później 2*0,04=0,08*10=0,8 100/0,8=125 a w odpowiedziach jest
127,6
11 mar 21:50
Co tu jest źle?: .......
11 mar 21:54
romanooo: nie wiem czego was uczą w tych szkołach ale g = 9,81 bardziej przybliżać stałą grawitacyjną
możesz jak liczysz np siłę grawitacyjną słońca 125 ≈ 127,6
11 mar 21:57
romanooo: podstaw w obliczeniach g= 9,81 i zobaczysz co Ci wyjdzie
11 mar 21:58
Co tu jest źle?: już wiem
g=9,8 ahhahahaha
11 mar 21:58
romanooo: no
11 mar 21:58
Co tu jest źle?: dzięks fenks wery macz
11 mar 21:59