trygonometria
karol: wiedząc, że sinα + cosα= a, oblicz sinα− cosα
11 mar 21:15
DXFM: Z pierwszego
cosα = a − sinα
podstawiamy do drugiego i mamy:
sinα − cosα = sinα − (a − sinα)
czyli
sinα − cosα = 2sinα − a
O to chodziło?
11 mar 21:25
Jack:
hehe, raczej nie o to
11 mar 21:29
Godzio:
sinα + cosα = a /
2
sin
2α + 2sinαcosα + cos
2α = a
2 (1)
(1) (sinα − cosα)
2 + 4sinαcosα = a
2
(sinα − cosα)
2 + 2(a
2 − 1) = a
2
(sinα − cosα)
2 = 2 − a
2
sinα − cosα =
√2 − a2
11 mar 21:31
karol: dziękuje bardzo
11 mar 21:34