odsetki
nike: nike: Zad. 1 Jaś Kowalski wpłacił do banku kwotę 2000 zł. Jaki będzie stan jego konta po
upływie: A. Roku, przy kwartalnej kapitalizacji odsetek i oprocentowaniu 0,4% miesięcznie; B.
Pół roku, przy miesięcznej kapitalizacji i oprocentowaniu 5% rocznie; C. 20 miesięcy, przy
dwumiesięcznej kapitalizacji odsetek, jeżeli stopa procentowa w pierwszym roku wynosi 5,8%, a
w drugim 5,2%; D. 4 lat, jeżeli roczne oprocentowanie i kapitalizacja były następujące: 1 rok:
6%, kapitalizacja co pół roku, 2 rok: 5%, kapitalizacja co kwartał, 3 rok: 5%, kapitalizacja
co 2 miesiące, 4 rok: 4%, kapitalizacja miesięczna?
11 mar 21:12
:P: http://www.matematyka.pl/45037.htm
kwartał to 3 miesiące. jeżeli na miesiąc ma 0,4% to na 3 miesiące 1,2 %
kapitalizacja czyli po 3 miesiącach sumuje się to co było z tym co dochodzi z procentów i od
tej nowej sumy znowu się liczy procenty, czyli
A.
1,2% z 2000zł =
121000 * 2000 = 24
2000 + 24 = 2024 zł <−−−po 3 miesiącach pierwszym kwartale.
1,2% z 2024 = 24,288
2024 + 24,288 = 2048,288 <−−−− po 6 miesiącach
1,2% z 2048,288 = 24,579456
2048,288 + 24,579456 = 2072,867456 <−−− po 9 miesiącach
1,2% z 2072,867456 = 24,874409472
2072,867456+24,874409472 = 2097,741865472 <−−−− po roku
zaokrąglamy
2097,741865472 ≈ 2097,74 [zł] po roku
12 mar 10:02
:P: b)
miesięczna kapitalizacja
5% na rok czyli na miesiąc 5%12 = 0,416666667%
na starcie ma 2000
0,416666667% z 2000 = 8,333333333
2000 + 8,333333333 = 2008,333333333 <−−−− po miesiącu
0,416666667% z 2008,333333333 = 8,368055562
2008,333333333 + 8,368055562 = 2016,701388895 <−−−− po 2 miesiącach
0,416666667% z 2016,701388895 = 8,40292246
2016,701388895 + 8,40292246 = 2025,104311355 <−−−− po 3 miesiącach
0,416666667% z 2025,104311355 = 8,437934637
2025,104311355 + 8,437934637 = 2033,542245992 <−−−− po 4 miesiącach
0,416666667% z 2033,542245992 = 8,473092698
2033,542245992 + 8,473092698 = 2042,01533869 <−−−− po 5 miesiącach
0,416666667% z 2042,01533869 = 8,508397251
2042,01533869 + 8,508397251 = 2050,523735941 <−−−− po 6 miesiącach (pół roku)
zaokrąglamy
2050,523735941 ≈ 2050,52 [zł]
12 mar 10:11
:P: poćwicz sobie kolejne, jeśli nie będziesz wiedział to napisz.
podpowiedź:
w C masz 20 miesięcy, i 2miesięczną kapitalizacje, w pierwszym roku podzielk sobie stope
procentową 5,8% na 6 zeby ci wyszło ile na 2 miesiące wynosi i jak dojdziesz do roku, to stopa
procentowa się zmienia na 5,2%, czyli podzielić 5,2 znowu na 6 i dalej liczyć.
w D. robisz tak samo tylko co roku zmieniasz stope procentową i częstość podliczeń (czyli albo
co pół roku, albo co miesiąc i tak dalej)
12 mar 10:15
:P: jak coś to pisz.
12 mar 10:15