z miejscowości
ASIA: z miejscowości A do miejscowości B odległej od A o 160km wyruszyły samochód osobowy i
rowerzysta.Prędkość rowerzysty jest o 50 km/h mniejsza od prędkości samochodu. Czas przejazdu
samochodu jest o 3h i 20 min któtszy od czasu przejazdu rowerzysty. oblicz średnie prędkości
samochodu i rowerzysty. BARDZO PROSZĘ O POMOC
11 mar 20:56
nike: wzór na prędkość, czas i drogę
V= s/t s= V*t t= s/V
s− droga wynosi 160 km
V− prędkość samochodu
V−50 km/h − prędkość rowerzysty
t− czas przejazdu samochodu
t+ 3,3 − czas przejazdu rowerzysty
160 = V*t
160 = (V−50)*(t+3,3)
160= V*t
160= Vt−50t+3,3 V− 165
160= 160− 50t+3,3 V −165
0 = −50t+3,3 V −165
160 / t = V
0= −50t +(160/t)*3,3 − 165
0= −50t +528/t − 165 / * t
0= −50t2 −165t + 528
Δ= 27225− 4* (−50) *528= 27225 − (−105600) = 132825
√Δ ≈ 364
t= 165 − 364 / −100 = 2
v = s/ t = 160 / 2 = 80 km/ h − średnia prędkość samochodu
v= 80 km/h − 50 km/ h = 30 km/h − średnia prędkość rowerzysty
11 mar 21:55
ASIA: chyba mała pomyłka ponieważ w zadaniu jest 3,2 w takim razie 81km/h i 31km/h dzięki za pomoc
11 mar 22:08
Marta: 160(3(v−50)) = 160*3v − 10v(v−50)
Obliczcie mi to, proszę ; )
bo mi jakieś herezje wychodzą najwidoczniej ; <
27 mar 21:35
pigor: ... hmm, no to może np. tak: niech
x,x−50=? i x>50 − szukane prędkości średnie
S i R odpowiednio, to z warunków zadania :
tS = tR − 32060 ⇒
160x =
160x−50 − 3
13 /:10 ⇔
⇔
16x =
16x−50 −
13 /*3x(x−50) ⇔ 48(x−50)= 48x−x(x−50) ⇔
⇔
x2−50x−48*50= 0 i
√Δ=110 i
x= 12(50+110) =
80 km/h . ...
27 mar 22:36