W pewnej szkole
ASIA: w pewniej szkole maturzyści mieli zapłacić za salę i muzykę na bal studniówkowy w sumie 16500
zł. Gdyby 10 osób nie poszło na studniówkę, każdy z pozostałych musiałby zapłacić o 15 zl
więcej. Oblicz, ilu maturzystów jest w tej szkole.
11 mar 20:51
nike: x− cena z 1 maturzystę
y− liczba maturzystów
x*y=16500
(y−10)*(x+15)=16500
x*y=16500
xy−10x+15y−150=16500
x*y=16500
16500−10x+15y−150=16500 /−16500
x=16500 / y
−10x+15y−150=0
x=16500 / y
−10* 16500 / y +15y−150= 0
−165000 / y +15y−150=0 / *y
15y2 −150y − 165000=0 / :15
y2−10y− 11000=0
Δ= 102− 4*1*(−11000)= 100− (−44000)= 44100
√Δ= 210
y=10+210 / 2 = 220 / 2 =110
x= 16500/110 = 1650
11 mar 21:29
nike: sorki za pomyłkę
x= 16500 / 110 = 150
11 mar 21:31
ASIA: dziękuję za pomoc
11 mar 21:35