zadanko
romanooo: Ułóż równanie kwadratowe mające postać x
3 + px + q = 0
którego iloczyn pierwiastków jest równy 4 a suma kwadratów odwrotności pierwiastków wynosi 2.
Proszę o odpowiedzi
11 mar 20:43
romanooo: to równanie ma postać x
2 + px +q = 0 wkradł się błąd
11 mar 20:43
Dawid: x1*x2=4
a
1x1 2+1x2 2=2
11 mar 20:48
Dawid: wzor viete'a
11 mar 20:49
romanooo: ok

ale odpowiedzi proszę żeby sprawdzić czy mam dobrze
11 mar 20:51
romanooo:
11 mar 20:57
romanooo: pomoże ktoś


Proszę
11 mar 21:06
romanooo: może inaczej

wyszło mi że q=4 a p=2
√10 v p= − 2
√10 może ktoś to sprawdzić
11 mar 21:11
romanooo: UP ?
11 mar 21:28
romanooo: Godzio , mógłbyś sprawdzić
11 mar 21:32
Godzio: Mógłbym
11 mar 21:36
Godzio:
Jest ok
11 mar 21:38
romanooo: super

dzięki
11 mar 21:40