wzorek
Kasienka: Funkcja kwadratowa, której wykres przechodzi przez punkty (0,−3),(1,−5),(−2,−11) jaki ma wzór?
proszę o pomoc bo nie mogę rozkminić jak to zrobić
11 mar 20:20
Mila: y=ax2+bx+c
(0,−3)
−3=0*a+0*b+c
dalej postac iloczynowa
11 mar 20:23
Mila: jak Ci idzie ?
11 mar 20:30
Kasienka: Byłoby lepiej jak bym lubiła matmę

a ja jej nie znosze
11 mar 20:31
Mila: niechcący wprowadziłam cię w bład .c=−3 zeby obliczyc a i b
układ równan trzeba zrobić
11 mar 20:33
Kasienka: a jak on ma wyglądać?
11 mar 20:35
Mila: y=ax2+bx+c
y=ax2+bx−3 podstawiamy za x i za y (1,−5) (−2,−11)
−5=a*1+b*1−3
−11=a*(−2)+b*(−2)−3
−5=a+b−3
−11=−2a−2b−3
można rozwiazać metoda podstawiania albo przeciwnych wspólczynników Dasz radę ?
11 mar 20:38
Mila: Przepraszam nie podnosłam do kwadratu prawde mówiac chora jestem ale mnie ciagnie do zadan
−5=a+b−3
−11=a(−2)2−2b−3
−5=a+b−3
−11=4a−2b−3
11 mar 20:41
Mila: najlepiej metoda przeciwnych wspólczynników Pamietasz ją ?
11 mar 20:42
Kasienka: staram się właśnie zrobić tą metodą...
11 mar 20:44
Kasienka: Nie wiem czy dobrze ale u mnie a= 56
11 mar 20:51
Kasienka: Teraz znowu wyszło m, że y = −3x2 +1 − 3
11 mar 20:56
Mila: pomnożyłam obie strony przez 2
−10=2a+2b−6
−11=4a−2b−3
−21=6a +0−9
−21+9=6a
−12=6a
−2=a
11 mar 21:02
Kasienka: teraz wyszło mi chyba raczej dobrze, bo y = −2x
2 − 3
11 mar 21:03
Mila: Dobrze

a w tamtym zadaniu która odpowiedz zaznaczyłaś ?
11 mar 21:06
Kasienka: y = 2(x+2)(x−5)
11 mar 21:07
Mila:
11 mar 21:08
Kasienka: a z przesunięć też jesteś dobra?
11 mar 21:08
Mila: Nie wiem Napisz zadanie
11 mar 21:10
Kasienka: wzór funkcji której wykres powstaje w wyniku przesunięcia wykresu funkcji y = 34x2 −
12x + 14 o 1 jednostkę w lewo i 2 jednostki w dół jaka ma postać kanoniczną
11 mar 21:12
Mila: jeżeli przesuwasz w lewo znak jest plus .w prawo znak minus
w górę znak plus w dół znak minus
| | 3 | | 1 | | 1 | |
y=( |
| *x+1)2− |
| *(x+1)+ |
| −2 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
y=
11 mar 21:26
Mila: oj niedobrze ze mna 3/4 poza nawiasem
11 mar 21:30
Kasienka: tylko ja nie mam takiej odpowiedzi O.o
odpowiedzi mam takie:
y= ( x + 23 )2 − 156
y = ( x − 113)2 + 216
y= 34(x+ 23)2 − 156
y = 34(x−113)2 − 156
11 mar 21:33
Mila: kasiu naipierw przesuwamy wykres to w lewo ( prawo) piszemy kolo x to gora dół to wyraz wolny
póżniej trzeba wszystko uproscić czyli masz skończyc to co napisałam
11 mar 21:41
Kasienka: aaaaa

to takie buty

jaki tępak ze mnie
11 mar 21:44
Mila: y=3/4(x+1)
2−1/2(x+1)+1/4−2
| | 3 | |
y=3/4(x2+2x+1)−1/2*x−1/2−1 |
| |
| | 4 | |
y=3/4*x
2+3/2*x+3/4−...........
11 mar 21:47
Mila: jak to zrobisz to napiszę co dalej
11 mar 21:48
Kasienka: lepiej nie pytaj co mi wyszło
11 mar 21:51
Mila: nie moze być aż tak zle

pisz inaczej sie nie nauczysz
11 mar 21:53
Kasienka: wyszło mi : y= 34 x2 + x − 32
11 mar 21:54
Mila: 
bardzo dobrze A teraz podaj wzór na postac kanoniczną
11 mar 21:55
Kasienka: kanoniczna to y= a (x−p)2+q
11 mar 21:56
Mila: p=
11 mar 21:58
Kasienka: nie mam pojecia O.o
11 mar 22:01
Mila: Kasiu p i q to współrzędne wierzchołka paraboli Zapamiętaj to bo jeszcze nie raz będzie ci
potrzebne
| | −b | | −Δ | |
p= |
| q= |
| Δ=b2−4ac |
| | 2a | | 4a | |
y=3/4*x
2+x−3/2 a=3/4 b=1 c=−3/2
11 mar 22:03
Kasienka: p mi wyszło −23
a q 36
11 mar 22:07
Kasienka: z tego co widzę i wnioskuję to ma wyjść wynik końcowy y =
34(x+
23)
2 −1
56 tak mi
podpowiada moja żyłka detektywistyczna
11 mar 22:10
Mila: p dobrze q nie pokaz jak Δ policzyłaś
11 mar 22:10
Kasienka: q = −Δ4a
Δ= b2 − 4ac
Δ= 1 − 4*34*−32
Δ= 1 + 6
Δ= 7
11 mar 22:14
Kasienka: co ja zrobiłam O.o
ale błysnęłam inteligencją...
11 mar 22:16
Mila: Δ=1−4ac
Δ=1−4*3/4*(−3/2)
Δ=1+3*3/2
Δ=1+9/2=11/2
11 mar 22:18
Kasienka: ale żem błysnęła na prawdę inteligencją

aż mi wstyd
11 mar 22:20
Mila: Kasiu wyluzuj
11 mar 22:21
Kasienka: 156 wychodzi mi
11 mar 22:23
Kasienka: | | 3 | | 2 | | 5 | |
czyli ten wzór to y = |
| (x+ |
| )2 − 1 |
| |
| | 4 | | 3 | | 6 | |
11 mar 22:25
Mila: | | 5 | |
− 1 |
| czyli postac kanoniczna .... |
| | 6 | |
11 mar 22:25
Mila: o juz napisałas
11 mar 22:26
Kasienka: | | 9 | |
Oblicz dla jakich wartości parametru P równanie x2 + px + 2p + |
| =0 ma dwa rozwiązania, |
| | 4 | |
których suma jest mniejsza od 5
11 mar 22:31
Bogdan:
Po pierwsze nie piszemy:
Δ = ...
Δ = ...
Δ = ...
Δ = ...
ale Δ = ... = ... = ...
Oznaczenie literowe nie powtarzamy, jeśli mamy do czynienia z działaniem rachunkowym.
Po drugie:
p, q to współrzędne wektora przesunięcia paraboli lub innego obiektu, współrzędne
wierzchołka paraboli oznaczamy xw, yw.
Spotyka się niestety publikacje z oznaczeniem współrzędnych wierzchołka paraboli
literkami p, q.
11 mar 22:32
Mila: kiedy równanie kwadratowe ma 2 rozwiązania
11 mar 22:32
Kasienka: wtedy kiedy Δ>0
11 mar 22:34
Mila: dobrze Δ>0
policz Δ
11 mar 22:36
Kasienka: wyjdzie 3?
11 mar 22:39
Mila: napisz jak liczyłaś
11 mar 22:39
Kasienka: Δ = p
2 − 9
−p
2 = −9
p
2 = 9
p = 3
11 mar 22:41
Mila: zgubiłaś 2p ono tez należy do c
11 mar 22:44
Kasienka: ta?

a tego to nie wiedziałam
11 mar 22:45
Mila: koło x2 jest a koło x jest b a reszta to c
11 mar 22:46
Kasienka: to poczekaj teraz muszę zabłysnąć inteligencją i obliczyć to znowu
11 mar 22:47
Kasienka: p = 2√2p −3 ?
11 mar 22:51
Mila: zle pokaż Δ
11 mar 22:54
Kasienka: Δ = p
2 − 8p + 9
−p
2 = −8p + 9
p
2 = 8p − 9
p =
√8p − 3
p = 2
√2p − 3
11 mar 22:56
Mila: przed nawiasem −4 czyli −9
11 mar 23:03
Kasienka: o ja głupia cipa
11 mar 23:04
Kasienka: czyli p = 2√2p + 3 ?
11 mar 23:08
Mila: Δ=p2−8p−9 p2−8p−9>0 jezeli maja być dwa pierwiastki
a=1 ( bo koło p2nic nie ma czyli jest 1) parabola będzie miała ramiona do góry.Jej czesc
będzie pod osia y a reszta nad osia .nas interesuje tylko ta czesc nad osia bo tam P2−8p−9>0
(y>0 jest nad osia przeciez)Nad osia będzie dla x od −∞ do punktu gdzie parabola ma punkt
przeciecia z osia OX czyli pierwiastka p1 i od pierwiastka p2 do nieskonczoności
czyli teraz liczymy Δ i perwiastki z p2−8p−9=0
11 mar 23:18
Kasienka: to Δ = 100 a x1 = −1 a x2 = 9
11 mar 23:23
Mila: to dla jakiego p istnieją 2 pierwiastki
11 mar 23:24
Kasienka: dla p>0
11 mar 23:32
Mila:

krzywe to ale chyba wiesz o co chodzi .Dla tych p istnieja 2 pierwiastki ale nas interesuje dla
jakiech wartosci p x
1+x
2<5 Wzory Vieta sie kłaniaja
11 mar 23:32
Kasienka: nie miałam jeszcze tych wzorów...
11 mar 23:33
Mila: | | −b | | c | |
x1+x2= |
| ten potrzebujemy jest jescze x1*x2= |
| |
| | a | | a | |
11 mar 23:36
Kasienka: idę spać

bo już nie uniese

jutro jeszcze będę męczyć się tutaj z zadaniami

dziękuję Ci i miłych snów Ci życzę
11 mar 23:41
Mila: Kasiu moze streszczenie

x
2+px+2p+9/4=0
maja byc 2 pierwiastki czyli Δ>0 liczymy dla jakiego p Δ.>0
Δ>0 dla p∊(−
∞,−1)u(9,
∞)
teraz musimy policzyc dla jakiego p suma pierwiastków<5
........
11 mar 23:42
Mila: jutro moge nie mieć czasu
−p<5 /*(−1) zmiana znaku
p>−5
p∊(−5,∞)
teraz wyznaczamy cześc wspólna( z tego co narysowałam)
p∊[(−∞.−1)u(9,∞)] (−5,∞)
p∊(−5.−1)
11 mar 23:50
Pati: a nie czasem p∊(−5,−1) i (9,+∞) ?
21 mar 22:32