xxx
Dawid: liczbe 10 przedstwa w postaci roznicy dwuch licz tak aby suma kwadratow tych liczb byla jak
najmniejsz.
podpowie ktos jak zrbic takie zadanie bez rozpisywania i szukania tych liczb ?
11 mar 20:15
Thor: y=x−10
f(x)=x2+y2 − min
f(x)=x2+y2= x2 + (x−10)2= x2+x2−20x+100= 2x2−20x+100
p=10
x=10 i y=0
lub x=0 i y=10
11 mar 20:24
Thor: jak zrobic bez rozpisywania nie mam pomyslu a i to rozwiązanie jest dziwne jakies bo np dla
x=7 a y=−3 x−y=10 7−(−3)=10 i suma kwadratow to 58 en sam nie wiem

ide sobie
11 mar 20:30
Dawid: w odp mam −5 i 5
kombinowalem cos w ten desen
x−y=10 x=10+y
x2+y2=W
(10+y)2+y2=W
ale nie wychodzi z tego p i q jak w odp
11 mar 20:33
Dawid: znaczy p mi wychodzi −5 ale to q jest chyba wartoscia a nie p ?
11 mar 20:33
Dawid: up
11 mar 20:55