wzór
Kasienka: Funkcja kwadratowa o miejscach zerowych −2 i 5, której wykres przechodzi przez punkt A=(1,−24),
ma wzór:
y = −24(x−2)(x+5)
y = 2(x−2)(x+5)
y = (x+2)(x−5)
y = 2(x+2)(x−5)
i proszę o uzasadnienie odpowiedzi

dziękuję
11 mar 20:02
Mila: A wiesz co to jest miejsce zerowe ?
11 mar 20:06
Kasienka: No tak
11 mar 20:09
Mila: A wiesz co to jest postac iloczynowa funkcji ?
11 mar 20:14
Kasienka: Dzięki, zaskoczyłam
11 mar 20:17
Mila: Tak na wszelki wypadek

y=ax
2+bx+c
y=a(x+2)(x−5)
−24=a(1+2).....
11 mar 20:20
Kasienka: Dziękuję
11 mar 20:22