g
Mari: 1.W ostrosłupie trójkątnym prawidłowym krawędź podstawy ma dl. 8 cm a kr. boczna , tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni.Oblicz objętość i powierzchnię boczna ostrosłupa.
2. W ostrosłupie czworokątnym prawidłowym pole podstawy wynosi 36 cm2 .Wysokość ściany
bocznej wynosi 5 cm. Oblicz objętość ostrosłupa i sumę dł. wszystkich jego krawędzi.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
11 mar 19:39
Mari: ?
11 mar 20:10
Mari: ktoś pomoże? bardzo mi zależy
11 mar 20:38
dero2005:

a = 8 cm
h
p =
a√32 = 4
√3 cm
h = 8 cm
h
s =
√h2 + (13hp)2 =
43√39 cm
P
b =
32a*h
s = 16
√39 cm
2
P
p =
12*a*h
p = 16
√3 cm
2
V =
13*P
p*h =
1283√3 cm
3
11 mar 20:43
Mari: dziękuje, a przy tym drugim to jak to rozwiązać?
11 mar 20:46
dero2005:

a*a = 36
a = 6
h
s = 5
h =
√(hs)2 − (a2)2 = 4
l =
√(hs)2 + (a2)2 =
√34
V =
13*a
2*h = 48 cm
3
L = 4(a+l) = 4(6+
√34) cm
11 mar 20:57