Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen
Oliwkaa: Niech A,C⊂Ω. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A∪B oraz B\a, jeśli P(A)=12, P(B)=45
oraz A⊂B.
11 mar 19:03
Oliwkaa: kto pomoże?
11 mar 19:12
Oliwkaa: 
11 mar 19:32
Oliwkaa:
11 mar 21:12
11 mar 21:16
romanooo: tam masz A, c ⊂ Ω czy A,B ⊂ Ω
11 mar 21:17
romanooo: A⊂B stąd wiesz że A ⋀ B = A
11 mar 21:18
Oliwkaa: Masz racje, zle napisalam A,B⊂Ω
11 mar 21:20
romanooo: czyli P(A⋀B) = P(A) zatem ze wzoru P(AvB) = P(A) + P(B) − P(A⋀B) obliczasz P(AvB)
11 mar 21:21
romanooo:

B\A = B − A teraz można to narysować
11 mar 21:26
romanooo: całość to jest nasza przestrzeń Ω
11 mar 21:27
romanooo: a sorka masz znaleźć

P(B\A) =P(B)− P(A)

chyba sobie poradzisz
11 mar 21:29