wartość parametru m dla którego dziedziną funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych
matt: dla jakich wartości parametru m (m∊R) dziedziną funkcji wymiernej W(x) jest zbiór wszystkich
liczb rzeczywistych jeśli:
11 mar 18:47
matt: pomocy
11 mar 18:56
ICSP: Wyrażenie pod kreską nie może mieć pierwiastków czyli jego delta musi być mniejsza od zera.
11 mar 18:56
Thor: x2 + 2x + m =0
równanie ma nie mieć rozwiązań czyli Δ<0
4−4m<0
4(1−m)<0
ostatecznie m∊(1,+∞)
11 mar 18:57
matt: dzięki wielkie
11 mar 18:59
Ajtek: Mianownik nie może być =0
Wyznaczmy więc dla jakich m mianownik będzie =0 i odrzućmy te m.
x2+2x+m=0
Δ≥0
Δ=4−4m
4−4m≥0
−4m≥−4
m≤4
Widzimy ze mianownik będzie =0 gdy m≤4
Czyli dla m€(4;∞) dziedziną są R.
11 mar 19:00
Ajtek: Przepraszam m≤1
11 mar 19:01
ICSP: Ajtku ładne przejście z przed ostatniej linijki do ostatnie

11 mar 19:02
bart: no poszalal

Ludzie, na imp idzcie
11 mar 19:04
Thor: no jasne moje rozwiazanie to m∊R \(1,+
∞) czyli od (−
∞,1>
za szybko wybacz
11 mar 19:07
Ajtek: Co innego myśle, co innego piszę. Chyba przesilenie wiosenne na mnie zaczyna działać

.
11 mar 19:13
Thor: nie kurwa... dobrze miałem za 1. razem
11 mar 19:14
Thor: Ajtek zamotałeś zmie zdrowo
11 mar 19:15
Ajtek: Dobrze miałeś, zasugerowałeś się moim rozwiązaniem tylko ja robiłem z drugiej strony.
No i to "piękne" dzielenie

.
11 mar 19:16
Ajtek: Samego siebie też zamotałem

.
11 mar 19:17
ines: a czemu nie może mieć rozwiązań ? nie wiem skąd się wzięło to założenie
3 lut 19:43
ines: chodzi o to wyrażenie pod pierwiastkiem oczywiście.
3 lut 19:44
Dominik: mianownik musi byc rozny od zera, bo przez zero nie dzielimy.
czyli rownanie x2 + 2x + m = 0 nie moze miec rozwiazan
3 lut 19:45