matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tożsamości.
oslo:
Uprość wyrażenie ctgα −
sinα
1 − cosα
11 mar 18:46
Thor:
cosα
ctgα=
sinα
cosα
sinα
cosα(1−cosα)−sin
2
α
−
=
=
sinα
1−cosα
sinα(1−cosα)
cosα−cos
2
α−sin
2
α
cosα−(cos
2
α+sin
2
α)
=
=
=
sinα(1−cosα)
sinα(1−cosα)
cosα−1
−1
=
=
sinα(1−cosα)
sinα
11 mar 18:53
oslo:
Dzięki
11 mar 19:03