równanie
nick: Czy oby dwie strony są sobie równe ?
2x − x−13 = 2
jeżeli x= 1
trzeba się mianownika pozbyć ? czy jak ?
11 mar 18:37
nick: rozumie ktoś ? chodzę do 1 kl gim i mi wyszło , że strony się sobie nie równają, ale nie wiem
czy dobrze ?
11 mar 18:44
Thor: no rozwiazaniem równiania jest x=1 .. żeby sprawdzić podstaw sobie za x=1 po lewej stronie i
| | 1−1 | |
powinna Ci wyjść prawa. masz L= 2*1 − |
| = 2− 0= 2 =P |
| | 3 | |
11 mar 18:45
nick: dzięki
11 mar 18:47
Thor: | | 1−1 | | 0 | |
jeżeli masz ułamek |
| to wychodzi Ci |
| , a jeżeli w ulamku licznik równa sie zero |
| | 3 | | 3 | |
to cały ułamek równa sie zero
11 mar 18:47