matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
neti:
Jeżeli f(x)=2x, to rozwiązaniem równania f(x)= f(1/2x−3) jest liczba: a)−6 b)−12 c)6 d)3
11 mar 18:37
neti:
pomoze ktos?
11 mar 18:56
Trivial:
Mamy funkcję f(
x
) = 2
x
. f(
1
2
x−3
) = 2(
1
2
x−3
)
1
f(x) = f(
x−3)
2
1
2x = 2(
x−3)
2
2x = x − 6 x = −6.
11 mar 19:01