ktoś umie? ;/
help ;/: pomiędzy x= 3, y=768 wstaw 3 liczby tak aby otrzymać ciąg geometryczny (podaj 2 możliwości)
11 mar 18:28
help ;/: ?
11 mar 18:32
help ;/: ?
11 mar 18:42
ICSP: chwilka.
11 mar 18:51
ICSP: a1 = x
a2 = a
a3 =b
a4 = c
a5 = 768
a5 = a1 * q4
768 = 3q4 ⇔ q4 = 256 ⇔ q = 4 v q = −4
Dla q = 4
b = 12
c = 48
d = 192
dla q = −4
b = −12
c = 48
d = −192
11 mar 18:55
help ;/: dzęki wielkie...

mam tylko 1 pytanko: skąd się wzięło z: 3q4 ?
11 mar 19:03
ICSP: an = a1 * qn−1 Poniewaz chcemy wyznaczyć wyraz piąty wstawiamy za n 5
a5 = a1 * q4
a1 = x z treści zadania x = 3
a5 = x * q4 ⇔ a5 = 3 * q4
11 mar 19:05
help ;/: ok dzięki wielkie
11 mar 19:07