figury
nieogarniamatmy: Sprawdź, jak leżą względem siebie okręgi o równaniach:
c) (x+3)
2+y
2=9 i (x+3)
2+y
2=16
S1=(−3, 0) r1=3
S2=(−3, 0) r2=4
|S1S2|=0
r1+r2=7
|S1S2|<r1+r2
No i dalej nie wiem jak, bo pani mówiła: jeżeli |S1S2| jest mniejsze od r1+r2 to należy jeszcze
coś dodatkowo obliczyć−różnicę promieni chyba i coś jeszcze...

Różnica promieni: |r1−r2|=|3−4|=|−1|=1
i co dalej?;>;>
11 mar 18:21
Thor: jeżeli maja śrdoki w tych samych punktach i różne promienie to sa rozłączne wewnętrznie
11 mar 18:24
nieogarniamatmy: Ja to wiem, bo po pierwsze mogę sobie narysować, po drugie mam odpowiedzi, ale ja mam to napisć
w formie rachunku, a nie od razu dać odpowiedź
11 mar 18:33
nieogarniamatmy: zadanie 2 dla jakich wartości "r" okręgi o równaniach:
(x+6)2+(y+4)2=r2 i (x−2)2+(y−2)2=9
S1=(−6, −4) r1=r
S2=(2, 2) r2=3
|S1S2|=10
i co dalej?
11 mar 18:36
nieogarniamatmy: pomoże ktoś?
11 mar 19:36
nieogarniamatmy: podbijam

Pomóżcie ludzie
12 mar 13:37
;): skad mam wiedziec co musze liczyc w tym zadaniu 2 skoro jest tylko podane "dla jakich wartości
"r" okręgi o równaniach"
12 mar 13:42
ICSP: Boze narysuj sobie te dwa okręgi i podaj odpowiedź.
12 mar 13:42
nieogarniamatmy: ICSP: po perwsze nie: Boże, po druie czytaj moje wypowiedzi.
Nie mam iść na łatwizne i narysować tylko to obliczyć.
a jeżeli chodzi o ciebie:

to takie mam polecenie.
12 mar 13:46
;): jakie jest to polecenie?
12 mar 13:48
ICSP: Problematyczne troszkę

Okręgi rozłączne zewnętrznie:
|SO| > R + r
gdzie SO to odległość między środkami tych okręgów a r i R to promienie
okręgi rozłączne wewnętrznie:
|SO| < |R−r|
Oznaczenia takie same jak wyżej
12 mar 13:49
nieogarniamatmy: ICSP
podobnie mam napisane w zeszycie, ale i tak to mi w niczym nie pomaga
zadanie 2 polecenie:
nie zauważyłam a na samy dole było napisane, więc powinno być tak:
dla jakich wartości "r" okręgi o równaniach:
(x+6)2+(y+4)2=r2 i (x−2)2+(y−2)2=9
przecinają się w dwóch punktach.
12 mar 13:52
nieogarniamatmy: ICSP
podobnie mam napisane w zeszycie, ale i tak to mi w niczym nie pomaga
zadanie 2 polecenie:
nie zauważyłam a na samy dole było napisane, więc powinno być tak:
dla jakich wartości "r" okręgi o równaniach:
(x+6)2+(y+4)2=r2 i (x−2)2+(y−2)2=9
przecinają się w dwóch punktach.
12 mar 13:53
ICSP: w twoim przykładzie: |SO| = 0
r = 3
R = 4
|R−r| = 1
teraz podstawiam do rozłącznych zewnętrznie:
0 > 1 − bzdura.
teraz podstawiam do rozłącznych wewnętrznie
0 < 1 − prawda.
Odp. okręgi są rozłączne wewnętrznie.
12 mar 13:54
;): okregi przecinaja sie dla |R−r|<|AB|<R+r
12 mar 13:55
nieogarniamatmy: no ok, ale mógłby mi ktoś to napisać jak mam to zrobić po kolei?

Bo po to pisze, żeby mi było to wytłumazone, a nie napisa z góry odpowiedź
12 mar 19:59
nieogarniamatmy: pomoże mi ktoś?
13 mar 10:24