funkcjeee
julita: wyznacz wierzchołek funkcji
1) y=3(x+7)−12
2) y=3x2−2x
11 mar 17:31
Vizer: w piewszym nie brakuje kwadatu

?
11 mar 17:32
Thor: 2)
y=3x2−2x
W=(p,q)
p=−b/2a= 2/6 = 1/3
Δ=4
q=−Δ/4a=−4/12 = − 1/3
11 mar 17:35
julita: nie wiem bo wlasnie nie moge wyliczyc. tak bylo podane w zeszycie kolegi
11 mar 17:35
julita: dziekuje baardzo bardzo
11 mar 17:38
bart: bedzie pewnie 3x(x+7)−12
11 mar 17:40
Thor: y=3(x+7)2−12
y= 3(x2+14x + 49) − 12= 3x2+42x+135
Δ=1764−1620=144
p=−42/6=−7
q=−144/12=12
11 mar 17:40
bart: albo i nie będzie
11 mar 17:41
Thor: obstawiam taką funkcje bo ładnie wychodzi
11 mar 17:42
julita: ok ok dziekii
11 mar 17:48