Stereometria
krk3000: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o polu równym 32. Oblicz objętość tego
stożka.
Proszę o pełne rozwiązanie zadania

!
11 mar 17:13
krk3000: .....
11 mar 17:18
krk3000: ,
11 mar 17:25
dero2005:

ponieważ trójkąt jest prostokątny równoramienny
h = r
h*r = 32
r
2 = 32
r =
√32 = 4
√2 = h
| | 128π√2 | |
V = 13πr2*h = 13 = |
| |
| | 3 | |
11 mar 17:28
krk3000: Dzięki bardzo ale czemu r2 równa się 32 ? a nie 8
11 mar 17:43
dero2005:
ponieważ h = r a pole przekroju stożka = 32 to pole tego trójkąta jest równe h*r czyli r2 = 32
11 mar 18:08
Ajtek: dero2005 trzeba ciutkę poprawić

.
h=r,
nie h*r=32 tylko
12h*r=32 → r
2=64 czyli r=8=h oczywiście

.
V=
13πr
2h=
512π3=170
23π
11 mar 18:14
krk3000: Ni mi też tak jak Tobie Ajtek wyszło tylko książka podaje rozwiązanie takiej jakie napisał
dero2005
11 mar 18:22
Ajtek: NIech ktoś jeszcze może się wypowie w tej kwestii. Nie mam pojęcia skąd to się mogło wziąść.
11 mar 18:27
dero2005:
Ajtek:
skąd ci wyszło że
12r*h = 32
12d*h = 32
ponieważ d = 2r więc r*h = 32
11 mar 18:30
Ajtek: Wsio jasne, liczyłem pole trójkąta rhl

.
11 mar 18:52
krk3000: I wszystko jasne ^^
11 mar 18:54
KOWAL: Tshyhyhyahue DO BOBA!
17 mar 21:46