^o
Darka: Wierzchołek wieży widać z poziomu ziemi pod katem 30
o. Po zbliżeniu się do wieży o 10m
wierzchołek widać pod katem 45
o. Oblicz wysokość wieży. Pomocy
11 mar 17:11
dero2005:
hx = tg 30
o → h = x*
√33
hx−10 = tg 45
o → h = (x−10)*1
√33*x = x−10
x = 15−5
√3
h = x*
√33 = (15−5
√3)*
√33
h = 5
√3−5
11 mar 17:47
Darka: kto pomoże?
11 mar 17:48
Darka: w odpowiedziach jest, ze ma wyjść 5√3+5
11 mar 18:01
dero2005:
masz rację, tam jest pomylka
x = 15+5
√3
h = 5
√3 + 5
a swoją drogą jakbyś sama rozwiązała to równanie to byś szybko wyłapała błąd
11 mar 18:12