Jak to obliczyć
MuBay: Odległość między miastami A i B jest równa 100 km. Autobus przebywa tę drogę tam i z powrotem w
ciągu 4,5 h. Wiadomo, że średnia prędkość autobusu na drodze z A do B jest o 10 km/h mniejsza
niż na drodze z B do A. Oblicz średnią prędkość na drodze z A do B oraz czas jazdy na drodze z
B do A. Wyznacz prędkość średnią na całej trasie z A do B i z B do A
11 mar 17:10
onnnnek: 200/4,5 − sr predkosc cala
200/4,5+10 = BA << pokonali trase w ~2.9h
200/4,5−10 = AB << pokonali trase ~1.6h
11 mar 17:55
MuBay: a skąd wzięło się 200 ?
11 mar 18:06
onnnnek: 100 do ab
100 do ba
Moje wyliczenia sa bledne raczej
11 mar 18:30
onnnnek: ma ktos inny pomysl?
11 mar 19:07
onnnnek: sprawdzi ktos?
11 mar 19:25
onnnnek: v = s/t >> v= 100/t
t
1 = |AB|
t
2 = |BA|
v = predkosc BA
t
1 + t
2 = 4.5
11 mar 19:37
onnnnek: rownanie jest takie na 100%

pomoze ktos teraz?
11 mar 20:44
Grześ: Wyznaczmy t
1 i t
2 z tych równań:
podstawiamy:
| 100 | | 100 | |
| + |
| =4,5 / * v(v−10) |
| v−10 | | v | |
100v + 100v − 1000 = 4,5v(10−v)
200 v −1000 = −4,5v
2+45v
4,5v
2 + 155v − 1000 = 0
teraz sprawdzę czy delta dobrze mi wyjdzie..
11 mar 21:35
meta:
błąd się wkradł

100v +100v −1000= 4,5(
v −10) , i założenie v >10
4,5v
2 −245v+1000=0 Δ= 42 025
√Δ= 205
v= 50 lub v=
409 < 10 −−− odrzucamy
prędkość z A → B : 50 km/h
prędkość z B → A : 40 km/h
12 mar 02:26