Pole i objętość graniastosłupa
JA: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość sześciokątnego graniastosłupa prawidłowego,
którego przekrój płaszczyzną zawierającą najdłuższe przekątne podstaw jest kwadratem o polu
144. Prosze o pomoc w rozwiązaniu. Przydatny byłby również rysunek
11 mar 16:56
dero2005:

Zgodnie z treścią przekrój jest kwadratem o powierzchni 144, więc h = 2a
h*2a = 144
2a*2a = 144
4a
2 = 144
a
2 = 36
a = 6 h = 12
Pc = 2*Pp + 6*a*h = −−−−−−−−−−
V = Pp * h = −−−−−−−−−−−−−−−−−
11 mar 18:00