proszę o pomoc!
martyna: Przy dzieleniu liczb a, b, c przez 5 otrzymujemy odpowiednio reszty z dzielenia 1, 2 ,3
.Znajdź resztę z dzielenia sumy kwadratów liczb a, b, c przez 5
11 lut 23:38
reszta:
12 + 22 + 32 14 4
-------------------- = ------- = 2 + ----
5 5 5
reszta = 4
11 lut 23:50
martyna: o Boziu droga a gdzie są liczby a, b c ja nic z tego nie wiem dlaczego są wzięte tylko
reszty nikt mi czegoś takiego jeszcze w gimnazjum nie pokazywał
11 lut 23:56
reszta:
Można z literkami: a, b, c.
k, m, n - liczby całkowite.
a = 5k + 1, a2 = 25k2 + 10k + 12,
b = 5m + 2, b2 = 25m2 + 20m + 22,
c = 5n + 3, c2 = 25n2 + 30n + 32,
a2 + b2 + c2 = 25(k2 + m2 + n2) + 10(k + 2m + 3n) + 12 + 22 + 32 =
= 5 [ 5(k2 + m2 + n2) + 2(k + 2m + 3n)] + 10 + 4,
(a2 + b2 + c2) / 5 = [5(k2 + m2 + n2) + 2(k + 2m + 3n)] + 2 + 4/5,
reszta = 4
12 lut 00:36
martyna: Dziękuję i dobranoc
12 lut 00:44