kto mi pomoże
mi: Mateusz jest o 4 lata młodszy od Krzysia . Za 6lat dędą mieli razem 32lata.Ile lat ma obecnie
każdy z nich?
11 mar 15:05
ICSP: x − wiek Mateusza
y − wiek krzyśka
x + 4 = y
x + 6 + y + 6 = 32 ⇔ x + y = 20
11 mar 15:08
jak: Mateusz będzie miał 8 lat a Krzysiek 12
11 mar 17:45
jak: 32− 12=20 − suma ich wieku ,
czyli
x+x+4=20
2x+4 = 20
2x+20−4
2x=16
x=8 −wiek młodszego z niich
11 mar 17:49
ICSP: Nie musisz pisac odpowiedzi. Przecież układ równań każdy potrafi rozwiazać.
11 mar 18:06