FIZYKA
karolajn: jablko podrzucone do gory z predkoscia 20m/s trzeba obliczyc na jaka wysokosc doleci
b)obliczyc predkosc jablka na wysokosci 2m nad ziemia
Wydaje mi się, że wystarczy jedynie podstawić do mgh=mv2/2 i z tego wyliczyć
Jedzie samochod 90km/h i w skutek tarcia hamuje do predkosci 36km/h na drodze 30m oblicz
wspolczynnik tarcia
Nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie
11 mar 15:04
:P: hmax = 20m
chyba ^^
11 mar 16:21
:P: nie ma podanej masy samochodu ?
11 mar 16:32
Thor: a)
| | mv02 | |
Ec w momencie wystrzału z V0 to jedynie energia kinetyczna |
| , w punkcie |
| | 2 | |
maxymalnym energia całkowita to tylko energia potencjalna E
p=mgh
z zasady zachowania energii E
c na ziemi = E
c w punkcie maxylalnym więc:
| | v02 | |
wyznaczamy h= |
| ~ 20 m |
| | 2g | |
b)
| | mv02 | | mv2 | |
Ec w momencie wyrzutu ma wartość |
| , a na wysokości h=2m Ec= |
| + |
| | 2 | | 2 | |
mgh
| | mv02 | | mv2 | |
Jak wcześniej robimy równanie |
| = |
| + mgh |
| | 2 | | 2 | |
wyliczamy v= pV
o2−2gh}
11 mar 16:40
:P: wychodzi
4002 = v22 + 20
400 = v2 + 40
v2 = 360
v = √360 = 6√10 m/s ≈ 18,97 m/s
11 mar 16:45
Thor: Jedzie samochod 90km/h i w skutek tarcia hamuje do predkosci 36km/h na drodze 30m oblicz
wspolczynnik tarcia , zakladam ze podczas 30 m hamowania silnik nie rpacuje i jedyna pozioma
siła to tarcie.
Fw = T =fN= fmg
V=V
o − at
przekształcamy te 2 wzory żeby pozbyć się t i wyliczamy a
| | (V0−V)2 | |
a= |
| , za a wstawiamy fg i g ląduje w mianowniku |
| | (2V0t−2s) | |
nie wiem czy nie zrobiłem błędu w przekształceniu więc powinieneś zrobić je sam
11 mar 16:57
:P: Fw co to jest
11 mar 17:25
Thor:

wypadkowa sił dzialajaca na samochod w tym przypadku sily w pionie sie równowaza a w poziomie
jedyna sila to tarcie ktore jest wypadkowa sil
11 mar 17:29