Wyznaczenie dziedziny
Vizer: Znajdź dziedzinę funkcji √log0,5 (1−2sinx) − log0,5 (1+2cosx)
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
11 mar 14:28
cubus: wszystko pod pieriwastkeim >=0 oraz
1−2sinx=0 1+2cosx oczywiście nie = tylko różne ale nie mogę znaleźć

ponieważ pod
pierwiastkiem jest odejmowanie skorzystaj ze wzoru na logarytmy ...
11 mar 14:53
Thor: f(x)= p{log0.5(1−2sinx/1+2cosx) więc dodatkowo musisz dla loga b b>0
11 mar 15:01
Vizer: wiem ze beda trzy zalozenia, ze 1−2sinx>0 i 1+2cosx>0 i podpierwiatkowa ≥0. Ale dalej jak
rozwiazuje nie umiem skleic tych zalozen.
11 mar 15:48
Basia:
1−sin2x>0 ⇔ sin2x<1 ⇔ 2x≠π2+2kπ ⇔ x ≠ π4+kπ
1+2cosx>0 ⇔ 2cosx<1 ⇔ cosx<12 ⇔ x∊<−π+2kπ, −π3+2kπ)∪(π3,2kπ,π+2kπ> ⇔
x∊<(2k−1)π, −π3+2kπ)∪(π3+2kπ,(2k+1)π>
log0,5(1−sin2x) − log0,5(1+2cosx) ≥0
log0,5(1−sin2x) ≥ log0,5(1+2cosx)
1−sin2x ≤ 1+2cosx
1−sin2x−1−2cosx ≤ 0
−sin2x−2cosx ≤ 0 /*(−1)
sin2x+2cosx ≥0
2sinxcosx+2cosx ≥ 0
2cosx(sinx+1)≥0
2cosx(1+sinx) = 0 lub 2cosx(1+sinx) > 0
1.
cosx=0 lub sinx= −1
x = ±π2+2kπ lub x = 3π2+2kπ (to jest sprzeczne z założeniem
zostaje
x = ±π2+2kπ
2.
2cosx(1+sinx) >0
1+sinx >0 dla każdego x≠3π2+2kπ ⇒
cosx>0 ⇔ x∊(−π2+2kπ, π2+2kπ)
co w powiązaniu z założeniem daje:
x∊(−π2+2kπ, −π3+2kπ) ∪ (π3+2kπ, π2+2kπ)
(1) lub (2) daje
x∊<−π2+2kπ, −π3+2kπ) ∪ (π3+2kπ, π2+2kπ>
jeżeli się nie pomyliłam
12 mar 05:37