???
Kopek: czy funkcja jest ograniczona na R, jeżeli x są zawsze mniejsze od wartości funkcji?
11 mar 13:40
Basia:
nie, np:
1x dla x∊(−1,1)−{0}
f(x) =
x2 dla x∊(−∞,1)∪(1,+∞)
2 dla x= −1,0,1
albo
f(x) = |x|+1
11 mar 13:49
Basia:
są też całkiem proste kontrprzykłady
f(x) = x+1
f(x) = x+2
f(x) = x+5
itd.
11 mar 13:55
Kopek: | | (x2+1)(x2+2x+2) | |
a cz funkcja f(x)= |
| jest ograniczona na R ? |
| | x2+x+1 | |
11 mar 14:23
Basia:
| | x4+2x3+2x2+x2+2x+2 | | x4+2x3+3x3+2x+2 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x2+x+1 | | x2+x+1 | |
lim
x→±∞ f(x) = +
∞
na pewno więc nie jest ograniczona
11 mar 14:26