Jak to wykazać?
boo: Wykaż, że rozwinięcia dziesiętne liczb 1/√3-1 i 1/1+√3 różnią sie tylko cyfra
jedność?
11 lut 23:33
ćma:
√3 +1
√3 -1
1/
√3 - 1 = ---------- 2/ 1/
√3+1= -------------
2 2
usunęłam niewymierność i dlatego tak mamy w liczniku i mianowniku
bo (
√3 +1) (
√3-1) = 3-1 =2
1/ 2, 73 /2 = 1,365 2/ 0,73/2 = 0,365
widzisz że tak jest ?
11 lut 23:41
boo: Czy można w tym przypadku robić przybliżenie bo ja myślałam żeby odjąć te liczby w takiej
postaci jakie są?
11 lut 23:46
ćma:
Należy , tak jak Ci pokazałam usunąć niewymierność
z mianownika!
gdybyś wzięła tak jak sugerujesz ? to zobacz?
1) 1/ 0,73≈1,3698 2) 1/ 1,73 ≈0, 366
i nic nie widać?
choć przybliżenia podobne! wiesz już o co chodzi?
11 lut 23:57
boo: Tak dziękuję bardzo.
12 lut 00:00