Funkcja wykładnicza
Zaba: Rozwiąż nierówność
(23)√x6−2x3+1 < (23)1−x
4 * 9x <4 * 6x +3 * 4x
11 mar 12:41
Thor: pierwsza nierówność:
Po obu stronach nierówności masz taką sama podstawę więc możesz je "zdjąć" i operować na samych
wykładnikach ale że podstawy są < 0 to zmieniamy znak nierówności na przeciwny.
√x6−2x3+1 > 1−x
Zajmijmy się pierwiastkiem, x6−2x3+1 to wzór skróconego mnożenia (x3−1)2 a że jest on pod
pierwiastkiem to po skróceniu kwadratu z pierwiastkiem zostaje |x3−1| > 1−x
teraz rozbijasz to na 2 przypadki z definicji wartości bezwzględnej i rozwiązujesz
uwzględniając dziedzinę przedziałów
11 mar 14:22
digitalo_calamaro: Odkopuję.. Może się komuś przyda.
4*9x<4*6x+3*4x
4*6x+3*4x−4*9x>0 | : 6x
4+ 3*(2/3)x−4*(3/2)x>0
Podstawiam
(2/3)x=a, a>0
4+3a−4*(1/a)>0 |*a
4a+3a2−4>0
obliczam deltę, miejsca zerowe..
a1=−2
a2=2/3
a∊(−∞,−2)∪(2/3,∞)
uwzględniam a>0
czyli a>2/3
(2/3)x>2/3
Odp. x<1
9 lis 23:01