matma
anka: Wyznacz liczbę x wiedząc , że liczby (3,x+1,12) tworzą ciąg geometryczny
11 mar 11:21
Bizon: √x+1=3*12 x+1=6 lub x+1=−6
x=5 x=−7
11 mar 11:27
Basia: to nie tak
x+1 = √3*12 = √36
dalej jest dobrze
11 mar 12:34
Ferdek: Czy może ktoś napisać całość od początku do końca jak to ma wyglądać?
30 mar 10:58
CzareX: x+1=√3*12 x=6−1 x=5
30 mar 11:10
CzareX: x+1=P[3*12] x+1=P{36} x=6−1 x=5
30 mar 11:12
AC:
CzarkuX zapomniałeś o x=−7
30 mar 11:13
Mila: Dla trzech kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego a,b,c mamy:
b2=a*c
dlatego:
(x+1)2=36
stąd x+1=6 lub x+1 =−6 tak, jak Ci pomagający napisali wyżej
x=5 lub x=−7
30 mar 15:54
Ola: To w końcu jak to ma wyglądać? Proszę o napisanie dokładnie od początku do końca
30 mar 17:24
Ola: Halo ?
30 mar 18:41
Ola: 

?
31 mar 17:16
Aga1: Zrób tak jak Mila Ci zaproponowała.
31 mar 17:18
Ola: to jest całe zadanie
Zaczyna się od tego b2
a kończy na x=−7 tak?
Dokładnie to co Mila napisała ?
31 mar 17:44
Aga1: Tak. Dwie ostatnie linijki mogą być niejasne( rozpiszę skąd się to wzięło)
( x+1)2=36
p(x+1)2}=√36
Ix+1I=6
x+1=6 lub x+1=−6
31 mar 17:55
Aga1: poprawka
√(x+1)2=√36
31 mar 17:56
Ola: znowu czarna magia
31 mar 18:14
kylo1303: daj sobie lepiej spokoj z matematyka
√a2=|a|
31 mar 18:21