zadanie tekstowe
zuza: Kupiono na raty meble za 4500zł. Pierwsza rata wyniosła 650zł a każda następna była o 50zł
niższa niż poprzednia. Ile było rat i ile wyniosła ostatnia rata? Poproszę chociaż początek
jak to zacząć
11 mar 11:11
jo: 4500 = 650 + 600 + 550 + 500 + ...
Wystarczy zauważyć iż powstaje ciąg arytmetyczny. Trzeba znaleźć różnicę tego ciągu, wzór na
n−ty wyraz tego ciągu a następnie wszystkie dane podstawić do wzoru na sumę ciągu arytm.
(Sn=4500). Pamiętać należy, iż 'n' jest liczbą naturalną.
11 mar 12:26
Antek: Może ktoś to rozwiązać od początku do końca tak jak powinno byc?
30 mar 17:52
Antek: Hallo ?
30 mar 18:44
Aga1: a
1=650, r=−50
S
n=4500
n=? i a
n=?
650n−25n
2+25n−4500=0 //:−25
n
2−27n+180=0
Δ=729−720=9
an=a
1+(n−1)*r
a
12=650−50*12=50,.
a
15=650−50*15==−150−−−rata nie może być liczbą ujemną
odp. Rat było 12, a ostatnia wynosiła 50 zł.
30 mar 18:49
Antek: DZIĘKI !
31 mar 17:15