pomocy!
Claudiaaa <3: Ramię trójkąta równoramiennego ma długość 29 cm, a wysokość poprowadzona do podstawy ma
długość 21 cm. Jaka jest długość promienia wpisanego w ten trójkąt?
11 lut 23:13
ćma:
Już to podawałaś! Nie chce Ci się policzyć prostego zadanka ?
r= S/ p S - pole trójkąta p -- połowa obwodu
Ob = 2*29 + a S= 1/2 * a * hΔ
h = 21cm to z tw. Pitagorasa można obliczyć "a"
292 = 212 + ( 1/2 *a)2
1/4 *a2= 841 - 441
1/4 *a2 = 400 /*4
a2 = 1 600 to a = 40 cm
Ob= 2*29 +40 = 98 cm S= 1/2 * 40 * 21 = 20 *21 = 420 cm2
połowa obwodu = 49 cm
to r= 420 / 49 r= 8 i 4/7 cm
11 lut 23:24
aaa>3:
r = pole trójkąta / połowa obwodu trójkąta
11 lut 23:25
mariola: 2/1=21-r/r
2r=21-r
3r=21
r=7
11 lut 23:27
aaa>3:
mariola opowiada bzdury,
r = 420 / 49
ćma rację ma.
12 lut 00:10
ćma: Jasne że tak! i nie może być inaczej
12 lut 00:33