Stężenie: Pracownik laboratorium chemicznego potrzebował
Damian: Pracownik laboratorium chemicznego potrzebował roztworu azotanu potasu o stężeniu 5%. Niestety
miał tylko 200 g roztworu o stężeniu 8%. Ile wody powinien dodać aby otrzymać potrzebny
roztwór?
Nie kumam tego zadania. Czy mógłby mi ktoś je wytłumaczyć i nakierować jak je rozwiązać za
pomocą równania. Dzięki.
11 mar 09:34
Basia:
masa roztworu % masa azotanu potasu w roztworze
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x 0 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x+200 5 16
16 musi stanowić 5% z x+200
rozwiąż to równanie
11 mar 12:45
meta:

200+x= y
0,08*200 +0*x = 0,05*y => 0,05y = 16 => y= 320 g
x= 320 g − 200 g =
120 g
11 mar 15:43