Procenty: Cenę gry komputerowej obniżono o 30%
Damian: Cenę gry komputerowej obniżono o 30%, a ponieważ sprzedaż była nadal niewielka obniżono cenę
ponownie tym razem o 20%. Obecnie gra kosztuje 70 zł. Ile kosztowała gra na początku?
Zrobiłem to zadania proporcjami i wyszło mi, że gra na początku kosztowała 109,20 zł. Problem
mam taki czy to zrobiłem dobrze i jak to zapisać za pomocą jednego równania. Z góry dziękuję
za pomoc.
11 mar 09:32
jo: x − cena gry przed obniżką
Zapisz wyrażenie opisujące pierwszą obniżkę...
11 mar 10:32
Damian: czyli x−30%x−20%x=70 − dobrze
11 mar 11:21
jo: Początek dobry ale odejmujemy 20% z kwoty pomniejszonej:
(x−30%x)−[(x−30%x)*20%] = 70
11 mar 11:48
Gustlik: Proporcjami i od tyłu:
II obniżka:
70 zł − 80 %
x zł − 100 %
I obniżka:
87,50 zł − 70 %
x zł −−− 100 %
12 mar 00:47
meta:
x −−− cena przed obniżkami
0,7*0,8*x= 70 zł
12 mar 01:15