Tożsamość
Monika: Jak udowodnić coś takiego:
| sinx | | 1 − cosx | |
| = |
| ? |
| 1 + cosx | | sinx | |
11 mar 02:26
Eta:
skorzystaj ze wzorów:
| | 2sinx2*cosx2 | |
L= |
| = tgx2
|
| | 2cos2x2 | |
| | 2sin2x2 | |
P= |
| = tgx2
|
| | 2sinx2*cosx2 | |
L=P
Dobranoc
11 mar 03:11
Monika: Niestety takich wzorów nie miałam

można by prosić jakimś innym sposobem?
11 mar 14:01
ICSP: Przenmnażając na krzyż:
sinx * sinx = (1 − cosx)(1 + cosx) ⇔ sin2 x = 1 − cos2 x ⇔ sin2 x + cos2 x = 1.
L = P
11 mar 14:02
Monika: Tak też można? Myślałam, że tylko od strony trudniejszej do łatwiejszej. Nigdy jednakowo.
11 mar 14:04
ICSP: To tak nie można? Ja zawsze tak robiłem tylko nie wiem czy to jest poprawne.
11 mar 14:04
Monika: U mnie w szkole Pan mówił, że zaczynamy od strony prawej i kończymy na lewej. Lub odwrotnie tak
jak zrobiła Eta.
11 mar 14:07
ICSP: | sinx | | 1−cosx | | (sinx)(1−cosx) | |
| * |
| = |
| |
| 1+ cosx | | 1−cosx | | 1 − cos2 x | |
teraz tak:
sin
2 x + cos
2 x = 1i to za tą jedynke na dole
| (sinx)(1−cosx) | | (sinx)(1−cosx) | | 1 − cosx | |
| = |
| = |
| |
| sin2 x + cos2 x − cos2 x | | sin2 x | | sinx | |
L = P
c.n.u.
11 mar 14:11
ICSP: Teraz powinno być dobrze myślę
11 mar 14:11
Monika: dziękuje ślicznie
11 mar 14:12
Monika: | | 1 − cosx | |
A to |
| to skąd jak można spytać  ? jaki wzór? |
| | 1 − cosx | |
11 mar 14:13
11 mar 14:14
ICSP: a * 1 = a
11 mar 14:15
Monika: Czyli przez 1 zawsze możemy przemnożyć. ok, dziekuje
11 mar 14:15