Eta:
cyfry: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 , sąsiadować nie mogą: 1,3,5,7,9
1/ wersja : wszystkie cztery cyfry parzyste: (p,p,p,p)
zatem mamy: 4*5*5*5=
500 takich liczb ( bo bez zera na pierwszym miejscu)
2/ wersja: tylko jedna cyfra nieparzysta
1) na pierwszym miejscu : ( np,p,p,p)
to mamy: 5*5*5*5 =
625 takich liczb
2) jedna cyfra nieparzysta na jednym z trzech pozostałych miejsc
(p,np,p,p) ( p,p,np,p) ( p,p,p,np)
to mamy: (4*5*5 *5 )*3=
1500 takich liczb ( bez zera na pierwszym miejscu)
3/ wersja: dwie cyrfry nieparzyste:
1) (np,p,np,p) (np,p,p,np)
to mamy: (5*5*5*5)*2=
1250 takich liczb
2) ( p,np,p,np)
to mamy: 4*5*5*5=
500 takich liczb ( bo bez zera na pierwszym miejscu)
R−m : 500+ 625+1500 + 1250 +500=
4375 takich liczb
Miłych snów