wektory
as: Określ jakim trójkątem (ze względu na kąty) jest trójkąt ABC. A(1,−3) B(−1,2) C(−2,−1). Trzeba
zrobić za pomocą wektorów, ale nie mam pojęcia jak.
10 mar 22:45
Gustlik: Oblicz iloczyn skalarny wektorów AB→ i AC→, potem BA→ i BC→ a potem CB→ i CA→. Wskazówka:
BA→=−AB→ przy zmianie zwrotu wektora zmieniasz tylko znaki współrzędnych.
Jeżeli iloczyn skalarny jest dodatni, to kąt między wektorami jest ostry, iloczyn=0 − kąt
prosty, iloczyn ujemny − kąt rozwarty.
Iloczyn skalarny liczysz wg wzoru:
u→*v→=uxvx+uyvy, gdzie u→=[ux, uy], v→=[vx, vy]
11 mar 02:32