ile lat ma każdy ze znajomych
syla: ktoś zapytał znajomego, ile ma lat. otrzymał następującą odpowiedź: "teraz mam 2 razy więcej
lat, niż ty miałeś, gdy ja byłem w twoim wieku. gdy zaś ty będziesz w moim wieku, razem
będzieli mieli 63 lata." Ile lat ma każdy ze znajomych
10 mar 22:44
Eta:
x −−− obecny wiek Z
1
y −−− obecny wiek Z
2
x+y= 63
x= 2*[ y −(x −y)] => x = 4y −2x => 3x= 4y
x+y= 63
y= 27 lat to x= 63 −27 = 36 lat
11 mar 03:31
Eta:
Ojj nieładnie Eta
Źle rozwiązałam, bo żle przeczytałam ...... zbyt późna pora

Jutro poprawimy
11 mar 04:11