elementy kombinatoryki
reporter: Z talii 52 kart losujemy cztery karty. ile jest możliwych wyników losowania, jeśli wśród nich
mają być :
a) trzy kiery
b) co najwyżej trzy kiery
c) dwa kiry, jeden pik i jeden trefl?
10 mar 22:32
reporter: pomoże ktoś ?
10 mar 22:51
Gustlik: | | | | 52! | |
|Ω|=C524= | = |
| =270725
|
| | | 4!*48! | |
ad a)
| | | | | | 13!*3! | |
|A|=C133*C391= | * | = |
| *39=286*39=11154
|
| | | | 10! | |
ad b)
Zdarzenie przeciwne: − wylosowano 4 kiery:
| | | | 13! | |
|B'|=C134= | = |
| =715
|
| | | 4!*9! | |
|B|=|Ω|−|B'|=270725−715=270010
| | 270010 | |
P(B)= |
| ≈0,998
|
| | 270725 | |
ad c)
| | | | 13! | |
|C|=C132*C131*C131= | *13*13= |
| *169=78*169=13182
|
| | | 2!*11! | |
11 mar 02:21
Paulina: A po co liczycie prawdopodobieństwo? Przecież pytanie było tylko ilość możliwych wyników, czyli
|A|, |B| i |C|.
19 sty 21:42