funkcja malejąca
nik: prosze o sprawdzenie tego zadanka
| | 2 | |
wykaz ze funkcaj f(x)= |
| dla x∊R\{0} jest a)malejąca w przedziale (−∞.0), b)malejąca w |
| | x | |
przedziale (0,+
∞) . czy funkcja f jest malejąca w zbiorze R\{0}?
a)x∊(−
∞,0) b)x∊(0,+
∞)
x
1=−2 x
1=1 ,x
2=2
| | 2 | | 2 | |
f(x1)= |
| =−1 f(x2)= |
| =1 |
| | −2 | | 2 | |
| | 2 | |
f(x2)= |
| =−2 f(x1)>f(x2) |
| | −1 | |
f(x1)>f(x2)
Czy mam napisac odpowiedz na pytanie tzn. funkcja f jest malejąca w zbiorze R\{0}
10 mar 22:26
Amaz:
niestety źle, musisz to pokazać dla wszystkich x z przedziału, a nie wybierasz sobie dwa takie
x i dla nich pokazujesz
10 mar 22:36
nik: no to jak to zrobic
10 mar 22:39