Koła
Aniaaa: Proszę o pomoc. Marcin zaplanował wykonanie lampki. Abażur do lampki ma mieć kształt
stożka o wysokości 16cm i średnicy podstawy równej 24cm. Marcin musi przygotować
odpowiedni szablon w kształcie wycinka koła. Jaki to wycinek koła? podaj promień koła i
miarę kąta środkowego wyznaczającego ten wycinek.
Kąt ma mieć miarę 216topni, a r=20
Tylko nie wiem jak to wyliczyć
11 lut 21:50
grabek177: R=12 h=16
r obliczasz z pitagorasa
122+162=r2
r2=144+256
r2=400
r=20
potem liczysz obwód tego koło które ten stożek ma w podstawie czyli
2πR=24π
i liczysz obwód tego koło o r=20
2πr=40π
i wynika z tego że
40π=360stopni
24π=x stopni
x=24*360/40=24*9=216stopni
11 lut 22:21