pytanie
;): Czy rownanie typu 2x
4−9x
3+14x
2−9x+2=0 moge rozwiazac dzielac ten wielomian przez x
2 i
| | 1 | |
podstawiajac niewiadoma t za x+ |
| |
| | x | |
| | 1 | |
2x2−9x+14−9 |
| +2{1}{x2}=0 |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
2(x+ |
| )2+10−9(x+ |
| )=0 |
| | x | | x | |
2t
2−9t+10=0 ?
10 mar 22:10
;): jezeli ktos by mogl zerknac i powiedziec czy moge takie przeksztalcenia stosowac bylbym
wdzieczny
10 mar 22:46
Mila: sprawdzam dzielniki wyrazu wolnego .Dla x=2 W(2)=0
2x
3−5x
2+4x−1
2x
4−9x
3+14x
2−9x+2 :x−2
−2x
4+4x
3
−5x
3+14x
2
5x
2 −10x
2
4x
2−9x
−4x
2+8x
−x+2
x−2
2x
2−3x +1 dla x=1 W(1)=0
2x
3−5x
2+4x−1 :x−1
−2x
3+2x
2
−3x
2+4x
3x
2−3x
x−1
−x+1
10 mar 23:30
;): nie o to mi chodzi tak to ja tez potrafie rozwiazac z twierdzenia Bezouta i pozniej Hornerem
tylko sie pytam czy moge takich przeksztalcen uzywac jak na gorze napisalem
10 mar 23:38
Gustlik: Możesz, tylko to trochę kombinacyjna metoda. Ja robię tak: wypisuję podzielniki wyrazu wolnego,
wstawiam po kolei te podzielniki do schematu Hornera − nie wyliczam W(1), W(2) itp. na
piechotę, bo Horner to robi i jest łatwiej, bo nie trzeba potęgować liczb, tylko proste
dodawanie i mnożenie, i robię to, aż otrzymam resztę 0. I otrzymuję wielomian o 1 stopień
niższy. Potem jeszcze raz Horner (no chyba, że da się pogrupować wyrazy), az "zjadę" do
funkcji kwadratowej, potem Δ, x1, x2 albo krótsze metody, jeżeli wyjdzie funkcja kwadratowa
niezupełna i po sprawie. Jeżeli nie musisz − to nie kombinuj, rozwiazuj jak najprościej, bo na
maturze czasu jest mało.
11 mar 02:06